Marküteri Parkelerin Desen Ve Motifleri

Zemin üzerine yapılan bir uygulama olan marküteri parke uygulaması, değişik ağaçların doğal renklerinin korunması ile elde edilen bir parke çeşididir. Bu ağaçlar ahşap haline getirilir ve birbirinden farklı renk tonlarında ahşaplar ortaya çıkar. Bu ahşapların birbirlerinin içlerine geçirilmesi ile birlikte marküteri parke çeşidi ortaya çıkar. Marküteri parke işçiliği, oymacılık sanatından esinlenerek ortaya çıkan bir türdür. Oymacılık sanatının yoğun dikkat ve emek gerektirmesi sebebi ile marküteri parke işçiliği ile benzetilmektedir.

 Marküteri Parkenin Ayırıcı Özellikleri

 Marküteri parkelerin en önemli özelliği yapılmış olan bir modelin aynısının tekrar yapılma ihtimalinin olmamasıdır. Bunun en önemli sebebi, ahşap içerisinde bulunan ham desenin her defasında farklılık göstererek ortaya çıkmasıdır. Bu da marküteri parke çeşidini diğer parke türlerinden ayıran önemli bir özelliktir. Ayrıca marküteri parkede yapay renkler bulunmamaktadır. Bir başka ifade ile bu parkeler tamamen hammaddesine bulunan ağaçların rengini alır. Herhangi bir kimyasal renklendirici kullanılmaz. Doğal renkleri yansıtması nedeni bu parkenin sık tercih edilmesinin bir başka nedenidir. Marküteri parkeler çeşitli renk, desen ve motiften oluşur. Bu desenler kişiden kişiye ve kullanılacak alana göre değişiklik gösterir.

 Marküteri Parkenin Yapımında Kullanılan Ağaç Çeşitleri

 Marküteri parkenin içerisinde değişik nitelikte çok sayıda ağaç bulunur. Meşe ağacı ile birlikte ceviz ağacı, bu çeşitlerden sadece iki tanesidir. Bunların dışında akçaağaç, maun ve dişbudak adı verilen ağaç çeşitleri de marküteri parke yapımında hammadde olarak kullanılır. Bu ağaçlar, parkenin şekillenmesini ve renklenmesini sağlar. Bu ağaçların kullanılmasından dolayı marküteri parkeler uzun ömürlü olurlar. Ayrıca kabarmalara ve yıpranmalara karşı da direnç gösterirler.

 Marküteri Parkelerin Desen ve Motifleri

 Marküteri parkeler üzerinde çok sayıda şekil ve motif oluşturulur. Bu motifler geometrik şekillerden oluşabileceği gibi geleneksel veya organik şekilleri de kapsar. Bununla birlikte hayvan ve bitki motifleri de marküteri parkeler üzerinde kullanılmaktadır. Yemek odası veya yatak odaları için uygun olabilecek çiçekli veya tüy desenli birçok motif bulunur. Ayrıca marküteri parkeler genel olarak tasarım amaçlı da kullanılır. İç mimarlar tarafın dizayn edilen evlerde genellikle marküteri parke çeşitleri kullanılır.

Bir cevap yazın